Cykling som sport

Olika cykelsporter

Cykling som sport har funnits med som OS-gren sedan 1800-talet, och numer tävlas det i principerna Landsväg, Bana, BMX och Mountainbike i OS-sammanhang.

I Sverige arrangeras en rad cykeltävlingar både på landsväg och på bana, både inomhus och utomhus, året om. Cykelsporten i allmänhet har fått ett rejält uppsving i Sverige på senare år, och BMX och cykelcross i synnerhet har blivit väldigt populära sporter bland barn och ungdomar. Sveriges första cykelklubb bildades i Göteborg 1882, och 1886 arrangerade klubben Sveriges första cykeltävling. Världens första kända cykeltävling arrangerades i Paris cirka 20 år tidigare.

Det första landsvägsloppet man känner till var 123 kilometer långt och kördes mellan Paris och Rouen i Frankrike. Landsvägslopp kan bland annat delas in i individuella linje- och/eller tempo-lopp. I stora internationella tävlingar, så kallade tourer, består lagen av nio åkare för herrar och sex åkare för damer. I endagstävlingar kör herrarna vanligtvis omkring 300 kilometer, medan damerna kör omkring 125 kilometer.

Det finns också särskilda bantävlingar som körs antingen utomhus eller inomhus på så kallade velodromer. Banorna är ovala med kraftigt lutande kurvor. För dem som gillar att cykla utomhus och mycket snabbt passar denna typ av körning bra, för övrigt rekommenderas någon form av terrängkörning som körs med särskilt anpassade cyklar med bredare däck och mer robusta växlar. Tävlingar i terrängkörning körs inte sällan i parker, på sandstränder eller på stora öppna ängar och/eller fält. Banorna innehåller nästan alltid olika hinder som utmanar cyklisternas balans, styrka och uthållighet rejält.

En form av terrängcykling som är både vanlig och populär i Sverige är mountainbike. Cyklarna är utrustade med väldigt många växlar, det kan vara upp emot 27 eller 30 stycken, samt med mycket grova däck. Det går att tävla i många olika grenar inom mountainbike, bland annat cross country, enduro, freeride, downhill, dirt jumping och mountain cross. Sporten kräver både balans, uthållighet och stort fokus.