Sverigeloppet 2018

Banan

191 mil på cykel genom Sverige med start i Haparanda går första etappen förbi Kalix och Boden och avslutas i Piteå. En sträcka på totalt 249 kilometer. Andra etappen går från Piteå till Umeå, via Skellefteå och Bjurträsk. Sträckan är 237 kilometer. Från Umeå går etapp 3 som tar deltagarna vidare till Sundsvall, genom att cykla 326 kilometer och passera såväl Örnsköldsvik som Härnösand. Fjärde etappen cyklas förbi Delsbo, Mohed, Ockelbo och slutligen Sandviken. Totalt har deltagarna då kört 261 kilometer på etapp 4, innan de tar sig an den 265 kilometer långa etapp 5 som går från Sandviken via Sala, Skultuna och Kvicksund till etappmålet Vingåker. Därifrån fortsätter loppets sjätte etapp genom Vadstena och Jönköping, för att 278 kilometer senare avslutas i Värnamo. Sista etappen, 251 kilometer lång, körs från Värnamo till Ystad förbi Lönsboda och Åhus.

Deltagarna

I 2018 års lopp tävlar fyra team. Två av dem består av 10 cyklister och två servicepersoner vardera, två består av 9 cyklister och två servicepersoner vardera.

I loppet tävlar alla i en och samma klass och kör i lag. Lagen får bestå av 5-10 deltagare, som uppmanas hålla ihop under varje etapp. Det är dock tillåtet att köra i olika tempo om man så skulle önska, men lagets redovisade tid är densamma som tredje cyklistens tid på respektive etapp. Totalt tre cyklister måste fullfölja varje etapp för att laget som helhet ska bli godkänt.

Regler

  • Tidtagning sker mellan tidsstart och tidsmål, i hela minuter
  • Efter respektive etapp publiceras lagens olika etapp- samt totaltider
  • Varje lag måste ha med sig en egen service/följebil som bemannas av minst två personer under hela loppet
  • Lagen måste vara utrustade med 2 stycken GPS: er med kartdisplay för att klara av att navigera och följa banan (GPS-enheten används även för tidtagning)
  • Pris delas ut vid målgången i Ystad till samtliga deltagare som fullföljt tävlingen